Gevecht met de zwaartekracht
Om het zitten, kruipen en staan onder de knie te krijgen moet je kind flink aan de slag. Oefenen en nog eens oefenen, om voldoende spierkracht en een gevoel voor evenwicht te ontwikkelen. Het is een constant gevecht met de zwaartekracht en er gaan heel wat mislukte pogingen vooraf aan het kunnen zitten, kruipen of staan. Stimuleren is belangrijk, vooral door je kind regelmatig neer te leggen op een kleed of in de box. Je kind moet veel ruimte krijgen om zelf te bewegen en oefenen. Van alleen rondkijken vanuit de maxi-cosi of een wipstoeltje leert het niet veel.
Zitten: een hele kunst
Als je kind ongeveer zeven maanden oud is zal hij voor het eerst, nog zwaar steunend op de handen, de wereld eens vanuit een andere hoek bekijken. Naarmate zijn rug sterker wordt, gaat hij steeds beter rechtop zitten. Rond de negen maanden gaat hij zélf zitten door op de buik te rollen en zich op te drukken tot zit. Sommige kinderen gaan eerst staan en ploffen dan op hun billen. Het gaat niet sneller als je hem in een bepaalde houding (vast)zet, bijvoorbeeld in de kinderstoel of met kussens op de bank. De rugspieren zijn nog niet sterk genoeg en daardoor wordt de wervelkolom te zwaar belast.
Van tijgeren tot kruipen
Het allereerste begin zie je al na drie of vier maanden. Als je je kind op zijn buikje legt, zal hij proberen heen en weer te schuiven en oefenen met armen en benen. In een later stadium zal je kind waarschijnlijk gaan ‘tijgeren’: hij zet zich met de voetjes af en trekt zich met de armen vooruit. Nog later zal je kind de buik van de grond proberen op te lichten. Soms kruipt hij een poosje op handen en voeten, met de billen hoog in de lucht, de zogenaamde berengang.
Samen op de grond
Je kunt je kind helpen bij het leren kruipen. Probeer hem zo vaak mogelijk op zijn buik te leggen, maar blijf er wel bij. Ga zelf op de grond zitten en leg je kind op zijn buik over je benen heen: de beentjes aan één kant, de armpjes aan de andere kant. Zo stimuleer je de kruiphouding zonder dat je zijn of haar spieren overbelast. Leg een interessant, felgekleurd speeltje net buiten zijn bereik, en laat hem maar eens proberen zich er naartoe te werken
Op eigen benen
Als je je kind op schoot hebt, merk je misschien na een paar maanden al dat hij wil gaan staan. Dit hoef je niet af te remmen. Alles wat een kind zelf wil, kun je toelaten. Je kunt ervan uitgaan, dat hij er dan aan toe is. Na ongeveer zeven maanden kan je kind staan met steun aan de stoel of tafel, een maand of drie later kan hij zichzelf aan een meubelstuk optrekken en blijven staan. Rondom zijn eerste verjaardag kan je kind meestal los staan.
Goed voetenwerk
Als je kind op je schoot gaat staan, zul je automatisch steun geven onder de oksels. Op die manier belast hij de rug niet. In eerste instantie zal hij zich leren optrekken, maar loslaten is weer een hele nieuwe stap. Zet je kind gewoon weer in de zithouding neer, zo leert het ook om zelf te gaan zitten. Leren staan lukt het best op blote voeten. Dan heeft je kind ’grip’ met de tenen en oefent het de voetspieren. Op sokken is het al gauw te glad. Het gaat beter met sokjes met antislipzooltjes of soepele slofjes.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten